Festival poezije

Podružnica umirovljenika Lučko organizirala je 1. Festival poezije Lučko. Održavao se dvije večeri te je u obje sudjelovala Udruga gluhoslijepih osoba Zagreb. 27.10.2017. za domaće autore poezije, gluhoslijepi umjetnik Milan Vručina izradio je pobjedničke statue. Druga večer 28.10.2017. bila je posvećena internacionalnom nenatjecateljskom predstavljanju poezije. Za mnoge je bilo iznenađenje da se tom prigodom čitaju pjesme dvojice gluhoslijepih autora, Željka Bosilja i Nikole Rundeka. No, voditeljica je naglasila da su Gluhoslijepe osobe zbog svog svojih načina komunikacije i bliske povezanosti unutar skupine (a slabe povezanosti s drugim skupinama građana) razvile kulturno jezični identitet kojeg obilježavaju sve karakteristike folklora u običajima i predanjima. Stoga razlikujemo osobu s gluhosljepoćom kao medicinski termin i Gluhoslijepu osobu kao pripadnika jedne društvene zajednice.

Za doprinos festivalu udruzi je dodijeljena zahvalnica, no i mi se zahvaljujemo organizatorima što su nas podržali u afirmativnom predstavljanju mogućnosti gluhoslijepih.

Senzibilizacija javnosti u Splitu

Edukacija i senzibilizacije gluhoslijepih osoba i biciklista u sklopu projekta “Gluhoslijepe osobe i biciklisti zajedno u pješačkim zonama” održana jei u Splitu. 25. I 26.10 2017. U Splitu. U prostorijama Info zone, 25.10. na edukaciji. Gluhoslijepe osobe predstavile su svoje probleme i  zamjerke o gradskoj infrastrukturi i bontonu biciklista te razmislili o sebi kao mogućim vozačima tricikla. 26.10. na Marjanskim vratima postavili info punkt za rekreativce. Okušali su se u ulozi gluhoslijepe osobe uz pomoć simulacijskih naočala za oštećenje vida i slušalica za prigušivanje buke. 

Senzibilizacija javnosti u Osijeku

Senzibilizacija gluhoslijepih na perspektivu biciklista doprinosi tome da se ne borimo jedni protiv drugih nego da se zajedničkim naporima pronađu rješenja za bolju dostupnost javnih prostora u Gradu na obostrano zadovoljstvo.. Biciklijada povodom Međunarodnog dana bez automobila, 22.rujna, organizirana je u Školskoj ulici gdje smo i mi postavili svoj info-pult. Prisutni biciklisti pokazali su iznimnuzainteresiranost  za naše pokazne vježbe.

Vrlo je zanimljivo da mlađe generacije višepokazuju interes za učenje kroz igru. Njih ne plaši kretati se s ograničenim vidnim poljem i slušalicama za prikrivanje buke po ulici punoj pješaka i biciklista. A dojmovi stečeni u toj dobi, određuju nas kasnije u životu.

Također su održane edukacije u prostorijama Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko baranjske županije

Edukacija GS u Zagrebu

U Zagrebu smo 20.09. 2017. održali edukaciju gluhoslijepih osoba u prostorijama udruge. Predstavnik Sindikata biciklista, gospodin Goran Lampelj ispričao je okupljenima prometnu regulativu u gradu te ostavio prostora za otvoreni dijalog. Sva pitanja je zapisao kako bismo zajedničkim snagama zatražili izmjene prostornog uređenja u korist mobilnijem kretanju ekološkim načinima prijevoza- pješacima, biciklistima i javnom prijevozu na uštrb sada primarnom automobilskom prijevozu.

Senzibilizacija javnosti u Varaždinu

Okupljanje biciklista povodm Europskog tjedna mobilnosti u Varaždinu zbog pljuska privukla je manji broj biciklista. Na Kapucinskom trgu, gdje smo postavili svoj info pult, održavao se istovremeno polumaraton te smo ipak imali zainteresiranih sportaša kojima je bicikl česti odabir prometala... Uz naše partnere iz Zagreba pridružili su nam se prijateljiiz Udruge Varaždinski biciklisti i Udruge za promicanje kvalitete življenja Medenjak. Zajdnički, s  pozitivnim dojmovima obilježili smo senzibilizaciju javnosti na gluhoslijepe pojedince u prometu.