Gluhoslijepo kolo

Projekt koji provodimo u suradnji s KUD-om Sijač, Lučko pravi je izazov. Gluhoslijepima je potpuno nov koncept kretanja. Mnogi nisu do sada imali prilike upoznati pojam folklora niti fizički izazov usklađivanja više osoba u kretanju. Počeli smo upravo od uvježbavanja usklađene šetnje. Dokle ćemo stići vidjet ćemo na božićnom adventu u Lučkom. Učiteljici plesa, Ivi Petrović, zahvaljujemo na volji, strpljenju i pažnji koju nam poklanja.

Senzibilizacija djece biciklista

Udruga provodi projekt „Gluhoslijepe osobe i biciklisti zajedno u pješačkim zonama - senzibilizacija djece biciklista“ u dvadesetak osnovnih škola iz 12 gradova. S partnerima na projektu Sindikatom biciklista, djeci približujemo pojam ranjivih skupina pješaka i važnost njihovog pravilnog i pristojnog kretanja na biciklu. Kako se gluhosljepoća na osobi ne vidi izvana, djeci smo zornije htjeli pojasniti pojam kroz upotrebu naočala za simulaciju oštećenja vida i slušalica za prikrivanje buke. U školama koje obilazimo, nalazimo velik interes djece. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova što je prepoznalo kvalitetu ovog projekta te nas financijski podržalo u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011-2020. godine.

Svjetska konferencija gluhoslijepih u Španjolskoj

Benidorm, Španjolska. Održana je 11. Svjetska konferencija gluhoslijepih osoba- Helen Keller World Conference. Predstavnik UGsO  Zagreb, Josip Tonžetić sudjelovao je kao supredavač dr.sci. Sanji Tarczay na plenarnom predavanju “UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom- kako se u nju uklapaju gluhoslijepe osobe”. Svakodnevna predavanja prikazala su stanje u Svijetu za njegove gluhoslijepe stanovnike. Uz brojne radionice i osobne susrete s predstavnicima 51 države svijeta Josipe se vratio s puno novih ideja kako poboljšati kvalitetu života gluhoslijepih u Hrvatskoj.

Povlastice za gluhoslijepe u HŽ

01.06.2018. potpisan je ugovor s HŽ-a sa Savezom Dodir da gluhoslijepe osobe imaju pravo na “pametnu karticu”, a koja vrijedi za gluhoslijepu osobu i njenu pratnju na svim relacijama i vrstama vlakova unutar Hrvatske s 50% popusta na kupovinu karata. Danas su osobno predstavnici tvrtke HŽ, Antonija Jugović i Ivica Škrtić, predstavili okupljenim članovima koncept kako funkcionira spomenuta kartica.

EDbU

U Europskom parlamentu održana je dvosatna konferencija gluhoslijepih. Predstavljena je Rezolucija kojom se EU institucije pozivaju na osiguravanje ravnopravnog statusa za posebno obrazovane prevoditelje za gluhoslijepe osobe. Naš put trajao je tri dana. Prvi dan za dolazak. Drugi dan za konferenciju, obilazak parlamenta i ručak sa zastupnikom Tolićem te treći za odlazak. Realizacija Rezolucije kroz parlament trajat će minimalno 2 godine. Primjena na državnim razinama upitno koliko dugo. Život gluhoslijepih osoba se jednom opisao u filmu “Pužev život”. Ove brojke pokazuju da i institucije žive tim tempom. Ipak je ovo velik korak kojim počinje bolji život gluhoslijepih u generacijama koje dolaze.