Likovna kolonija u Varaždinu

U sklopu projekta Saveza Dodir, članovi naše udruge otputovali su u Varaždin družiti se s drugim gluhoslijepim osobama združenim u kreativnom zadatku stvaranja taktilnih slika. Gledajući radove koji su nastali možemo zaista reći kako se radi o komunikaciji- autor(ica) izražava koliko mu je vid ograničen, koliko mu je bogata nutrina, koliko ga vesele dodiri neobičnih materijala.

Moji osjećaji i ja - vježbe disanja

U sklopu projekta Moji osjećaji i ja održali smo radiuonicu s vježbama disanja. Gluhosljepoća donosi mnogo stresa osobama. Silna usporavanja i nemogućnosti obavljanja jednostavnih do složenih radnji vode u oboljenja psihosomatskog spektra. Stoga smo jednu od radionica posvetili upravo disanju. Kako smiriti tijelo i um kontrolom daha. Radili smo na osvještavanju načina disanja (trbušno, prsno, plitko, duboko) te učili kontrolirano duboko disanje.

Gluhoslijepo kolo

Projekt koji provodimo u suradnji s KUD-om Sijač, Lučko pravi je izazov. Gluhoslijepima je potpuno nov koncept kretanja. Mnogi nisu do sada imali prilike upoznati pojam folklora niti fizički izazov usklađivanja više osoba u kretanju. Počeli smo upravo od uvježbavanja usklađene šetnje. Dokle ćemo stići vidjet ćemo na božićnom adventu u Lučkom. Učiteljici plesa, Ivi Petrović, zahvaljujemo na volji, strpljenju i pažnji koju nam poklanja.

Senzibilizacija djece biciklista

Udruga provodi projekt „Gluhoslijepe osobe i biciklisti zajedno u pješačkim zonama - senzibilizacija djece biciklista“ u dvadesetak osnovnih škola iz 12 gradova. S partnerima na projektu Sindikatom biciklista, djeci približujemo pojam ranjivih skupina pješaka i važnost njihovog pravilnog i pristojnog kretanja na biciklu. Kako se gluhosljepoća na osobi ne vidi izvana, djeci smo zornije htjeli pojasniti pojam kroz upotrebu naočala za simulaciju oštećenja vida i slušalica za prikrivanje buke. U školama koje obilazimo, nalazimo velik interes djece. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova što je prepoznalo kvalitetu ovog projekta te nas financijski podržalo u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011-2020. godine.

Svjetska konferencija gluhoslijepih u Španjolskoj

Benidorm, Španjolska. Održana je 11. Svjetska konferencija gluhoslijepih osoba- Helen Keller World Conference. Predstavnik UGsO  Zagreb, Josip Tonžetić sudjelovao je kao supredavač dr.sci. Sanji Tarczay na plenarnom predavanju “UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom- kako se u nju uklapaju gluhoslijepe osobe”. Svakodnevna predavanja prikazala su stanje u Svijetu za njegove gluhoslijepe stanovnike. Uz brojne radionice i osobne susrete s predstavnicima 51 države svijeta Josipe se vratio s puno novih ideja kako poboljšati kvalitetu života gluhoslijepih u Hrvatskoj.