2. festival poezije sveta Klara Internacional

U Svetoj Klari protekli vikend u organizaciji portala Rotor održao se Festival poezije Novog Zagreba. 27.10.2018. bila je večer amatera, dok su se  28.10.2018. predstavile nacionalne manjine svojim vlastitim pjesmama ili recitacijama umjetnika njihovog naroda. Naša udruga imala se čast predstaviti, za mnoge neobično, na večeri nacionalnih manjina. Iako gluhosljepoća ne bira narodnost, stvorila je od gluhoslijepih manjinsku zajednicu. Znakovni jezik, priznat u Hrvatskoj, i sustavi komunikacije gluhoslijepih osoba uvjetovali su veliku povezanost skupine unutar sebe stvarajući vlastitu kulturu i običaje. Taj isti razlog, istovremeno ih je odvajao od „vanjske“ zajednice- nemogućnost adekvatne komunikacije sa svima. 


Svojim autorskim djelima nas je predstavio Željko Bosilj.


VIDJETI DRUGIM OČIMA


Noć je

Zidovi

Oblaci sivi

Tuneli bez kraja

Magle guste

Ugljena prašina

 

Moj štap

Moj zlatni retriver

I ja gazimo tamnu tkaninu

 

Laganim koracima

Zatvaramo pukotine asfalta

 

Stepenica, kamenčić

Jama, lokva

 

Ispred mene

Ide moj štap

Zatim moj pas

I ja

Siguran u sebe

Jer znam da ću stići

Možda ne tako brzo

Kao oni po danu

Što sunce ih vodi

 

Jer moj dan je tama

A oči su moj štap

I moj zlatni retriver

Uz kojih idem ja

Ponosan i sretan

Što ljubih

I bivah ljubljen

 

Što dodirujem

Ono što zdravi vide

Jer imam svoj svijet

Koji vidim

Drugim očima

 

Likovna kolonija u Varaždinu

U sklopu projekta Saveza Dodir, članovi naše udruge otputovali su u Varaždin družiti se s drugim gluhoslijepim osobama združenim u kreativnom zadatku stvaranja taktilnih slika. Gledajući radove koji su nastali možemo zaista reći kako se radi o komunikaciji- autor(ica) izražava koliko mu je vid ograničen, koliko mu je bogata nutrina, koliko ga vesele dodiri neobičnih materijala.

Moji osjećaji i ja - vježbe disanja

U sklopu projekta Moji osjećaji i ja održali smo radiuonicu s vježbama disanja. Gluhosljepoća donosi mnogo stresa osobama. Silna usporavanja i nemogućnosti obavljanja jednostavnih do složenih radnji vode u oboljenja psihosomatskog spektra. Stoga smo jednu od radionica posvetili upravo disanju. Kako smiriti tijelo i um kontrolom daha. Radili smo na osvještavanju načina disanja (trbušno, prsno, plitko, duboko) te učili kontrolirano duboko disanje.