Božićni domjenak

Završno ovogodišnje druženje bilo je ujedno i božićni domjenak. Program je obuhvaćao pozdrav predsjednika Josipa Tonžetića članovima okupljenim u velikom broju, nagradne interaktivne igre posebno osmišljene da mogu u njima sudjelovati svi gluhoslijepi dobrovoljci, izdašni domjenak i podjelu poklona naših donatora.

Proslava im je omogučila druženje u pozitivnom okružju po provjerenom receptu “Kruha i igara”. 

Trodnevne radionice Sinj

Savez gluhoslijepih osoba Dodir organizirao je trodnevne radionice za predstavnike lokalnih organizacija. Šest predstavnika naše udruge tako se okupilo na putu za Sinj gdje su se radionice održavale. Zajedno s predstavnicima ostalih lokalnih udruga gluhoslijepih osoba prisustvovali su teambuilding-zima na teme: “Kako voditi udrugu”, “Pogled u budućnost - 25 godina” ,“Višestruka diskriminacija”, “Žene s gluhosljepoćom”.

Odradili smo i jednu terensku posjetu lokalnim organizacijama - obišli smo konjušnicu alkarskih konja i Muzej sinjske alke gdje smo upili silni ponos mještana na ovaj biser kulturne baštine.

Svečano potpisivanje trogodišnjih ugovora za asistente, prevoditelje i videče pratitelje

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upriličilo je svečanu podjelu ugovora za narednih tri godine programa prevoditelja. Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti predvođeni predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Andrejom Plenković i ministricom resornog ministartva gđom Nadom Murganić. Ugovori o dodjeli sredstava uručeni su 132 udrugama koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru „Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine)“ te 25 udruga koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i to za pružanje usluge osobne asistencije. Svečanost su svojom priredbom razveselili i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split. Nakon podjele usljedio je ručak za okupljene.

Spremni za nastup

Prošli smo puno proba i uvježbavanja. Novih spoznaja iz sudara dvaju svjetova. Kroz nekoliko termina smo naučili (od spoznaje do primjene) da se povlačenje noge po podu čuje i daje dramski efekt. Još koncept istovremenog lupa nogom u pod, gluhoslijepe osobe shvaćaju- povezano je s vibracijom. Ali, šum je sasvim novi koncept bio. Naše Gluhoslijepo kolo bliži se se svome finalu. Danas je na redu bilo isprobavanje narodnih nošnji koje je izazvalo veliko uzbuđenje. A kako li će tek biti na nastupu- u petak 23.11.2018. kad smo gosti KUD-a Sijač, Lučko na Večeri poezije podružnice matice umirovljenika Lučko! Dođite i pogledajte!