Supercool mama - prevoditeljica za gluhoslijepe

U školi Velika Mlaka  provodi se projekt „Virtograd“ - način na koji se pomaže djeci i odraslima otkriti i razvijati talente. Učiteljica je stoga zamolila roditelje da dođu predstaviti djeci čime se bave, zanimanje, hobi. Maša ima mamu prevoditeljicu za gluhoslijepe! Mama je donijela u školu razne rekvizite: slušalice za prikrivanje buke, naočale sa simulacijama oštećenja vida, brajičnu bilježnicu i šilo, knjigu na brajici, plakat sa znakovnom abecedom. Djeca su isprobavala, učila abecedu, zainteresirano slušala, postavljala pitanja. Maša je bila vrlo ponosna. Na kraju je učiteljica rekla kako se nada da će djeca svoje talente i vještine razvijati tako da budu na pomoć drugima.

Službeno priopćenje Saveza Dodir

Ovim putem želimo upozoriti gluhoslijepe, gluhe i nagluhe osobe kako putem facebook-a i sms-a kruži lažna poruka povezana sa brzim i lakim dobivanjem kredita koju nudi SANDRA NANCY TELLO. Pozivamo sve gluhoslijepe, gluhe i nagluhe osobe na oprez, da ne odgovaraju na ovu ili slične poruke te da ukoliko takvu poruku dobiju, obavezno prijave najbližoj policijskoj postaji!

 

U nastavku prenosimo u cijelosti tekst poruke:

„Poznajete li gospođu Sandra? Ako trebate ozbiljan i pošten novac, možete kontaktirati gospođu Sandru Nancy TELLO, ona je vrlo prijateljska i ljubazna, pomoći će vam da dobijete kredit i bit ćete zadovoljni. Ovdje je njegov e-mail: sandranancytello@gmail.com.Pišite na ovu e-poštu i recite mu koliko želite i koliko vam treba za naknadu. Njegov telefonski broj: +33 756 81 63 03. Sretno vam i sretna nova godina 2019.“.

 

Želimo naglasiti kako Savez Dodir, lokalne udruge Saveza Dodir te predsjednica Saveza Sanja Tarczay nisu ni na koji način povezani s ovom porukom. Molimo ne nasjedajte na ovakve poruke! Upozoravamo kako je poruka lažna i poslana s ciljem da našteti gluhoslijepim, gluhim i nagluhim osobama!

Ovdje možete vidjeti originalno priopćenje u PDF.

Božićni domjenak

Završno ovogodišnje druženje bilo je ujedno i božićni domjenak. Program je obuhvaćao pozdrav predsjednika Josipa Tonžetića članovima okupljenim u velikom broju, nagradne interaktivne igre posebno osmišljene da mogu u njima sudjelovati svi gluhoslijepi dobrovoljci, izdašni domjenak i podjelu poklona naših donatora.

Proslava im je omogučila druženje u pozitivnom okružju po provjerenom receptu “Kruha i igara”. 

Trodnevne radionice Sinj

Savez gluhoslijepih osoba Dodir organizirao je trodnevne radionice za predstavnike lokalnih organizacija. Šest predstavnika naše udruge tako se okupilo na putu za Sinj gdje su se radionice održavale. Zajedno s predstavnicima ostalih lokalnih udruga gluhoslijepih osoba prisustvovali su teambuilding-zima na teme: “Kako voditi udrugu”, “Pogled u budućnost - 25 godina” ,“Višestruka diskriminacija”, “Žene s gluhosljepoćom”.

Odradili smo i jednu terensku posjetu lokalnim organizacijama - obišli smo konjušnicu alkarskih konja i Muzej sinjske alke gdje smo upili silni ponos mještana na ovaj biser kulturne baštine.

Svečano potpisivanje trogodišnjih ugovora za asistente, prevoditelje i videče pratitelje

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku upriličilo je svečanu podjelu ugovora za narednih tri godine programa prevoditelja. Svečanosti su prisustvovali uvaženi gosti predvođeni predsjednikom Vlade Republike Hrvatske g. Andrejom Plenković i ministricom resornog ministartva gđom Nadom Murganić. Ugovori o dodjeli sredstava uručeni su 132 udrugama koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru „Poziva za provedbu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj (za razdoblje od 2019. do 2021. godine)“ te 25 udruga koje su uspješno završile proces dodjele sredstava u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza 2“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda i to za pružanje usluge osobne asistencije. Svečanost su svojom priredbom razveselili i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ Split. Nakon podjele usljedio je ručak za okupljene.