Obilježen Dan materinjeg jezika

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba organizirala je u Češkom narodnom domu jubilarnu 5. proslavu Dana materinjeg jezika. Prepoznali su značaj hrvatskog znakovnog jezika u tom kontekstu. Iako znakovni jezik ne spada pod jezike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, ipak je jezik jedne značajne manjine kojeg gluha djeca usvajaju od svojih roditelja u svojstvu materinjeg jezika, a prihvaćaju ga i odrasle osobe oštećena sluha čim ga upoznaju kao prirodan način komunikacije unutar svoje zajednice.

Mi smo se predstavili izvedbom pjesme na znakovnom jeziku (simultani koreografirani prijevod na znakovni jezik) na audio izvedbu pjesme Jacques Houdeka - Svaki dan se sunce rađa. Pjesmu je izveo Kristijan Bezuh kojem je zbog podrške u kretanju i tempiranju znakovanja nastupila prevoditeljica Jelena Matić.

Svi sudionici programa, nacionalne manjine predstavljene na albanskom, bosanskom, češkom, makedonskom, mađarskom, poljskom, rumunjskom i srpskom jeziku, dobili su zahvalnice Koordinacije i skulpture koje predstavljaju dijete i majku u interakciji. Ove predivne skulpture  su radovi proizašli iz naše kreativne radionice.

 

Škola u prirodi Aquatika, Karlovac

Tragom informacije našeg karlovačkog člana - koji je bio s udrugom slijepih u akvariju, da je akvarij doista interesantno obići jer se vodič jako trudi dati što više audio i vizualnih informacija o sadržaju akvarija - interes u udruzi gluhoslijepih je rastao. Stoga smo prvu ovogodišnju školu u prirodi organizirali u Karlovcu. Ciljeva smo imali više: druženje s našim karlovačkim članovima koji zbog udaljenosti rijetko (ili nikad) ne dolaze u Zagreb na aktivnosti, zatim posjeta akvariju, te fizička aktivnost - šetnja od jedne rijeke do druge.

Prvi cilj je uspješno ostvaren jer su i znakovatelji i govornici (po načinu komunikacije gluhoslijepih osoba) našli ljude s kojima su mogli izmijeniti priče i iskustva gluhosljepoće.

Drugi cilj je opravdao interes. Vodič nam je vrlo detaljno opisao akvarije i njegove stanovnike. Za svaki akvarij opisao je koji tok rijeke predstavlja - npr izvor: vodu brzu, hladnu, bučnu (mikrofoni su snimali zvuk vode pod vodom), koja teče preko ogromnog kamenja s ribama (kakvih boja i šara, veličine i oblika peraja, navika, hranjenja), preko pada rijeke u podnožju planine, zatim mirnog toka, poniranja specifičnog naših krajeva do dolaska do mora...  uz dio močvara, bara i prekrasne sedre. Vrlo zanimljivo izlaganje jer nam više sve ribe nisu bile samo podijeljene na velike i male nego dobile osobnost!

A završni cilj možda nije bio cilj sam po sebi. Da, kretanje je bilo bitno. Prošetali smo 2 km od obale Korane do obale Kupe do krajnje naše točke restorana Tempo u kojem smo ručali i razmijenili dojmove. Pozdravili se s karlovačkim članovima pa se zaputili za Zagreb. Bogato ispunjen dan!

Ususret Valentinovu

Današnji dan bio je vrlo aktivan. 

 Članovi su izrađivali čestitke za Valentinovo. Pripremili smo taktilnu izvedbu dostupnu svim stupnjevima oštećenja vida (osim uvođenja vunice u iglu gdje su priskočili prevoditelji). Tako je lijepo vidjeti ljude posvećene zadatku i maštovite oblike koji iz toga izlaze. Dok su oni  bili vrijedni u u kretavinom izražavanju jedna naša članica bila je vrijedna u kuhinji, pripremala je čokoladne muffine za sve prisutne. A one u obliku srca s posebnom pažnjom namjenila je prevoditeljima i volonterima.

 Puni pozitivne energije dvojica gluhoslijepih glumaca na kraju su nam izveli dio točke svoga nastupa kojji uvježbavaju za novu Dodirovu predstavu. 

  Zaključak današnjeg dana je - Ljubav je činiti nešto.

Svećenik koji poznaje načine komunikacije gluhoslijepih osoba

Leonardo Šardi je poseban volonter. On je svećenik te vodi pastoral za osobe s invaliditetom u varaždinskoj biskupiji. S obzirom na to da je jedan od rijetkih svećenika koji se posvećuju gluhoslijepim osobama direktno, bez posredstva prevoditelja, stavio se i našoj zagrebačkoj udruzi na raspolaganje. Ovom prilikom došao nam je na druženje, objasnio članovima čime se bavi, kako izgleda misa na znakovnom, a kako ispovijed. Do sada je mnogim gluhim i gluhoslijepim osobama misa bila niz ustani-sjedni pokreta bez smisla. Svi zainteresirani pri tom su imali priliku nasamo razgovarati sa svećenikom- bilo da se žele ispovjediti, bilo da ih zanima bilo koje pitanje vjere. Leo je svakome posvetio svoju punu pažnju.  

Supercool mama - prevoditeljica za gluhoslijepe

U školi Velika Mlaka  provodi se projekt „Virtograd“ - način na koji se pomaže djeci i odraslima otkriti i razvijati talente. Učiteljica je stoga zamolila roditelje da dođu predstaviti djeci čime se bave, zanimanje, hobi. Maša ima mamu prevoditeljicu za gluhoslijepe! Mama je donijela u školu razne rekvizite: slušalice za prikrivanje buke, naočale sa simulacijama oštećenja vida, brajičnu bilježnicu i šilo, knjigu na brajici, plakat sa znakovnom abecedom. Djeca su isprobavala, učila abecedu, zainteresirano slušala, postavljala pitanja. Maša je bila vrlo ponosna. Na kraju je učiteljica rekla kako se nada da će djeca svoje talente i vještine razvijati tako da budu na pomoć drugima.

Službeno priopćenje Saveza Dodir

Ovim putem želimo upozoriti gluhoslijepe, gluhe i nagluhe osobe kako putem facebook-a i sms-a kruži lažna poruka povezana sa brzim i lakim dobivanjem kredita koju nudi SANDRA NANCY TELLO. Pozivamo sve gluhoslijepe, gluhe i nagluhe osobe na oprez, da ne odgovaraju na ovu ili slične poruke te da ukoliko takvu poruku dobiju, obavezno prijave najbližoj policijskoj postaji!

 

U nastavku prenosimo u cijelosti tekst poruke:

„Poznajete li gospođu Sandra? Ako trebate ozbiljan i pošten novac, možete kontaktirati gospođu Sandru Nancy TELLO, ona je vrlo prijateljska i ljubazna, pomoći će vam da dobijete kredit i bit ćete zadovoljni. Ovdje je njegov e-mail: sandranancytello@gmail.com.Pišite na ovu e-poštu i recite mu koliko želite i koliko vam treba za naknadu. Njegov telefonski broj: +33 756 81 63 03. Sretno vam i sretna nova godina 2019.“.

 

Želimo naglasiti kako Savez Dodir, lokalne udruge Saveza Dodir te predsjednica Saveza Sanja Tarczay nisu ni na koji način povezani s ovom porukom. Molimo ne nasjedajte na ovakve poruke! Upozoravamo kako je poruka lažna i poslana s ciljem da našteti gluhoslijepim, gluhim i nagluhim osobama!

Ovdje možete vidjeti originalno priopćenje u PDF.