Škola u prirodi Floraart

Iako uvijek oprezni gluhoslijepi, nakon silnog vjetra i kiše koji je obilježio prethodne dane, okupili su se na ovaj oblačan dan na Bundeku. Obišli smo Floraart prije službenog otvorenja izbjegavajući pritom gužve. Gluhoslijepima treba prostora priči, dotaknuti, ukazati na detalj, objasniti. I tek tada uživaju u raznovrsnosti bilja. Čude se što iz tog zelenila naraste (npr. kikiriki, jako ljuta čili paprika, kivi i banana). Šetnja kroz park, skupljanje koraka za zdravlje, završila je na uobičajenoj kavi gdje je bila prilika razmijeniti dojmove.

Radionica o pticama selicama

Današnje aktivnosti u udruzi bile su bogate. Počeli smo s radionicom kuhanja: pokaži što znaš! Naša Ljubica je pripremila kolač egzotičnog naziva Lambada. Nekad je voljela pripremati puno kolača. Sada živi sama i nema za koga, a k tome joj je vid toliko oslabio da ne vidi pročitati ni vlastite recepte. Prevoditeljica je imala malih poteškoća razjasniti joj skicu koju je nekada davno Ljubica nacrtala u knjižici recepata - kako idu slojevi kolača, što je što. No, na kraju kolač je bio odličan!

Za to vrijeme ostali korisnici su imali „Jeste li znali?“ radionicu. Pošto je uskoro Međunarodni dan ptica selica, željeli smo članovima približiti priču o najpoznatijim rodama u Hrvatskoj. Klepetanu i Malenoj. Koliko god poznate bile, gluhoslijepoj osobi su svih ovih godina mogle promaknuti. Nakon priče, uslijedio je zabavan kviz. Te za kraj, svakome za uspomenu origami roda koju je sam izradio.

Proslava Uskrsa

Već tradicionalno obilježili smo blagdane u prostorijama udruge. Predsjednica saveza Dodir dr.sc. Sanja Tarczay došla nam je kao posebna gošća te nakon pozdravnog govora uvela nas u osmišljene igre u koje se mogu uključiti svi članovi bez obzira na stupanj oštećenja vida i sluha. Vrhunac proslave obilježio je domjenak kateringa „Zvona usluge“ kojem zahvaljujemo na toj velikodušnoj donaciji. Naše zahvale idu i ostalim donatorima koji su pomogli napuniti poklon vrećice za svakog korisnika: Lukač jaja, Gala jaja, Luneta jaja, Zvijezda d.o.o., PPK mesna industrija, Mesnice Prelec, New bakery, Vrutak, Pekare Dubravica i Klara.

 

Svima Vama želimo čestit Uskrs i veselje zajedništva.

Posjet muzeju suvremene umjetnosti

Posjetili smo Muzej suvremene umjetnosti s ciljem obići multisenzornu izložbu pod nazivom Josef i Anni Albers „Putovanje kroz slijepo iskustvo“ te sudjelovati na kreativnoj radionici istraživanja materijala. No, zbog nepredviđenih okolnosti “samo” smo imali razgled izložbe uz stručnog vodiča. Vodička nam je pojasnila što je to škola Bauhaus, zašto je dizajn uporabnih stvari bitan, primjeri iz života kako nas osjetila varaju te što se sve može napraviti od komada papira samo pažljivo savijajući ga. Kako smo ostali bez praktičnog dijela radionice, ponudila nam je da se jednom kad bude lijepo vrijeme vratimo u muzej i spustimo toboganom. S veseljem smo prihvatili ideju!

 

Škola u prirodi - NP Plitvička jezera

28.03.2019. bili smo gosti u Np Plitvice. Što smo naučili:

Mi:

- bolje uživaš što više načina komunikacije znaš.

- grupa je dinamična koliko je najslabiji član dinamičan. Lekciju potrebno ponoviti.

- selfiji mogu biti smrtonosni, Koreanci se laktare, vode u Plitvicama nestaje, dobro je dok je priroda šef, a medvjede, risove, lisice ne stignu vidjeti ni vodiči. Životinje se sklanjaju od tolike gomile ljudi.

 

Vodiči: najveća poteškoća s grupom gluhoslijepih nije u brzini njihovog kretanja nego brzini komunikacije. Dok se svi poslože kako koji vidi, čuje prođe 5 minuta pa i više. Dodatna naobrazba potrebna: dok vodič stoji i priča, a prevoditelj prevodi, nije moguće u isto vrijeme „slušateljima“ promatrati okolinu. Potrebno je vrijeme za odvojiti te dvije radnje.

Zaključak: dok postoji dobra volja s obje stane, učiti je užitak. Zahvaljujemo se NP Plitvička jezera na susretljivosti!