Škola u prirodi Aquatika, Karlovac

Tragom informacije našeg karlovačkog člana - koji je bio s udrugom slijepih u akvariju, da je akvarij doista interesantno obići jer se vodič jako trudi dati što više audio i vizualnih informacija o sadržaju akvarija - interes u udruzi gluhoslijepih je rastao. Stoga smo prvu ovogodišnju školu u prirodi organizirali u Karlovcu. Ciljeva smo imali više: druženje s našim karlovačkim članovima koji zbog udaljenosti rijetko (ili nikad) ne dolaze u Zagreb na aktivnosti, zatim posjeta akvariju, te fizička aktivnost - šetnja od jedne rijeke do druge.

Prvi cilj je uspješno ostvaren jer su i znakovatelji i govornici (po načinu komunikacije gluhoslijepih osoba) našli ljude s kojima su mogli izmijeniti priče i iskustva gluhosljepoće.

Drugi cilj je opravdao interes. Vodič nam je vrlo detaljno opisao akvarije i njegove stanovnike. Za svaki akvarij opisao je koji tok rijeke predstavlja - npr izvor: vodu brzu, hladnu, bučnu (mikrofoni su snimali zvuk vode pod vodom), koja teče preko ogromnog kamenja s ribama (kakvih boja i šara, veličine i oblika peraja, navika, hranjenja), preko pada rijeke u podnožju planine, zatim mirnog toka, poniranja specifičnog naših krajeva do dolaska do mora...  uz dio močvara, bara i prekrasne sedre. Vrlo zanimljivo izlaganje jer nam više sve ribe nisu bile samo podijeljene na velike i male nego dobile osobnost!

A završni cilj možda nije bio cilj sam po sebi. Da, kretanje je bilo bitno. Prošetali smo 2 km od obale Korane do obale Kupe do krajnje naše točke restorana Tempo u kojem smo ručali i razmijenili dojmove. Pozdravili se s karlovačkim članovima pa se zaputili za Zagreb. Bogato ispunjen dan!