Obilježen Dan materinjeg jezika

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba organizirala je u Češkom narodnom domu jubilarnu 5. proslavu Dana materinjeg jezika. Prepoznali su značaj hrvatskog znakovnog jezika u tom kontekstu. Iako znakovni jezik ne spada pod jezike nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, ipak je jezik jedne značajne manjine kojeg gluha djeca usvajaju od svojih roditelja u svojstvu materinjeg jezika, a prihvaćaju ga i odrasle osobe oštećena sluha čim ga upoznaju kao prirodan način komunikacije unutar svoje zajednice.

Mi smo se predstavili izvedbom pjesme na znakovnom jeziku (simultani koreografirani prijevod na znakovni jezik) na audio izvedbu pjesme Jacques Houdeka - Svaki dan se sunce rađa. Pjesmu je izveo Kristijan Bezuh kojem je zbog podrške u kretanju i tempiranju znakovanja nastupila prevoditeljica Jelena Matić.

Svi sudionici programa, nacionalne manjine predstavljene na albanskom, bosanskom, češkom, makedonskom, mađarskom, poljskom, rumunjskom i srpskom jeziku, dobili su zahvalnice Koordinacije i skulpture koje predstavljaju dijete i majku u interakciji. Ove predivne skulpture  su radovi proizašli iz naše kreativne radionice.