Spremni za nastup

Prošli smo puno proba i uvježbavanja. Novih spoznaja iz sudara dvaju svjetova. Kroz nekoliko termina smo naučili (od spoznaje do primjene) da se povlačenje noge po podu čuje i daje dramski efekt. Još koncept istovremenog lupa nogom u pod, gluhoslijepe osobe shvaćaju- povezano je s vibracijom. Ali, šum je sasvim novi koncept bio. Naše Gluhoslijepo kolo bliži se se svome finalu. Danas je na redu bilo isprobavanje narodnih nošnji koje je izazvalo veliko uzbuđenje. A kako li će tek biti na nastupu- u petak 23.11.2018. kad smo gosti KUD-a Sijač, Lučko na Večeri poezije podružnice matice umirovljenika Lučko! Dođite i pogledajte!

Predavanje na Veleučiliuštu Velika Gorica

Veleučilište Velika Gorica ponovo nas je ugostilo na poziv dr. Branislave Resanović kako bismo održali predavanje za novu generaciju optometrista. Studentima je održana edukacija o gluhosljepoći s naglaskom na socijalni segment tog stanja, te im je ponuđena igra loptom dok nose naočale za simulaciju oštećenja vida i slušalice za prikrivanje buke. Nakon toga tema za raspravu bila je otvorena. S nadom očekujemo da će ovi budući stručnjaci znati  pristupiti, napraviti trijažu i pravilno usmjeriti svakog građanina kod kojeg postoji sumnja na gluhosljepoću. 

Gluhoslijepe osobe i biciklisti zajedno u pješačkim zonama - Senzibilizacija djece biciklista

Provedba projekta senzibilizacije djece polako se privodi kraju. Dostižemo očekivani broj direktnih korisnika obuhvaćenih edukacijom - 1500 ljudi. Impresivna brojka. Još kad dodamo predviđanje da će dio njih doma pokazati letak te ispričati kako je bilo u školi taj dan tj skrenuti ukućanima pažnju na postojanje gluhoslijepih osoba, postići ćemo zadani cilj. Ukazivanje na tu skupinu nevidljivih građana. Gluhoslijepe ljude koji na sebe teško privlače pažnju čak i kad su im osnovna prava zanemarena. 

Također sama sigurnost djece u prometu primarna je potreba gradova i naselja u kojima nije razvijen gradski prijevoz ili je daleko praktičnije kretati se biciklom – istaknutim kao najzdravijim, za sebe i okolinu, prijevoznim sredstvom.

Zajedničkim djelovanjem Udruge gluhoslijepih osoba Zagreba i Sindikata biciklista približili smo obje aktualne teme djeci te uvidjeli potrebu za daljnjim djelovanjem u istom smjeru.

2. festival poezije sveta Klara Internacional

U Svetoj Klari protekli vikend u organizaciji portala Rotor održao se Festival poezije Novog Zagreba. 27.10.2018. bila je večer amatera, dok su se  28.10.2018. predstavile nacionalne manjine svojim vlastitim pjesmama ili recitacijama umjetnika njihovog naroda. Naša udruga imala se čast predstaviti, za mnoge neobično, na večeri nacionalnih manjina. Iako gluhosljepoća ne bira narodnost, stvorila je od gluhoslijepih manjinsku zajednicu. Znakovni jezik, priznat u Hrvatskoj, i sustavi komunikacije gluhoslijepih osoba uvjetovali su veliku povezanost skupine unutar sebe stvarajući vlastitu kulturu i običaje. Taj isti razlog, istovremeno ih je odvajao od „vanjske“ zajednice- nemogućnost adekvatne komunikacije sa svima. 


Svojim autorskim djelima nas je predstavio Željko Bosilj.


VIDJETI DRUGIM OČIMA


Noć je

Zidovi

Oblaci sivi

Tuneli bez kraja

Magle guste

Ugljena prašina

 

Moj štap

Moj zlatni retriver

I ja gazimo tamnu tkaninu

 

Laganim koracima

Zatvaramo pukotine asfalta

 

Stepenica, kamenčić

Jama, lokva

 

Ispred mene

Ide moj štap

Zatim moj pas

I ja

Siguran u sebe

Jer znam da ću stići

Možda ne tako brzo

Kao oni po danu

Što sunce ih vodi

 

Jer moj dan je tama

A oči su moj štap

I moj zlatni retriver

Uz kojih idem ja

Ponosan i sretan

Što ljubih

I bivah ljubljen

 

Što dodirujem

Ono što zdravi vide

Jer imam svoj svijet

Koji vidim

Drugim očima