Europska parkirališna karta

Imate li sve potrebne informacije o Europskoj parkirališnoj karti?

https://www.youtube.com/watch?v=kkh-ZkkWdbM

#SavezDodir #DodirInfo #DodirVijesti #Pristupačnost #Prilagodba #Gluhosljepoća #OSI #EuropskaParkirališnaKarta

Transkript:

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom

Lijep pozdrav svima!

Odlučili smo se ponoviti osnovne informacije o novoj nacionalnoj i europskoj iskaznici za osobe s invaliditetom. I o europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom. Znam da su ih neki već dobili i da neki već sve znaju, ali zbog stalnih upita koje dobivamo s više strana, odlučili smo snimiti novosti, sad samo ukratko, uvodno. A idući tjedan, u ponedjeljak, objaviti ćemo drugi video koji se odnosi na vaše konkretne upite, kako biste dobili više informacija kako bi svima bilo sve jasno.

Započnimo sad s prvim, jednostavnim dijelom. (Sanja pokazuje uvećanu europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom s obje strane.) S ovim krećemo prvo. Neki od vas znaju i već su i dobili europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom.

Što ona znači? Njome ostvarujete pravo na besplatan parking na mjestima koja su, prometnim znakom ili oznakom na cesti, obilježena kao parkirna mjesta za osobe s invaliditetom. Tamo, uz iskaznicu možete slobodno parkirati. Obavezno kartu morate predočiti na prednje staklo automobila. Ta karta vrijedi za cijelu Hrvatsku, u svim mjestima, poput Splita, Osijeka, Rijeke, svugdje. Važno je da je to obilježeno mjesto za osobe s invaliditetom. Tamo se možete parkirati. Dakako, to je za nas besplatno.

Ono što je isto bitno znati da, na primjer, ako vi nemate automobil, ova karta vrijedi ako vas vozi čujući prijatelj ili član obitelji koji inače nema tu povlasticu. Možete koristiti tu kartu dok vas netko drugi vozi. Ako vas vozi, samo treba postaviti tu kartu na prednje staklo auta i parkirati. Ali je zabranjeno tu parkirnu kartu dijeliti drugima ako vi niste s njima. To je zakonski kažnjivo visokim kaznama i za vas i za osobu koja koristi kartu bez vas. Dakle samo ako vi putujete zajedno s osobom koja vas vozi, ta osoba može koristiti tu kartu u svom ili vašem autu. Ova povlastica vrijedi i u drugim državama članicama Europske unije. Isto na parkirnim mjestima koja su za osobe s invaliditetom. Sve što sam rekla za Hrvatsku, vrijedi i za druge zemlje EU.

Više o događaju na FB linku (kliknite):